Καλώς ήρθατε στον πλανήτη πανδαισία

Σεπτεμβρίου 26, 2022

 «Καλώς ήρθατε στον πλανήτη πανδαισία» τιτλοφορείται το βιβλίο της Μαίρης Βαρσάμη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. Η ίδια μας παρουσιάζει το θέμα της αγάπης για το περιβάλλον, με τον πιο πρωτότυπο τρόπο.




 

Ηρωίδα του παραμυθιού είναι η Ελπίδα, ένα κορίτσι που ονειρεύεται έναν κόσμο πολύχρωμο και όμορφο όπου άνθρωποι και περιβάλλον συμβιώνουν αρμονικά. Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να φέρει τους μικρούς αναγνώστες σε επαφή με την έννοια  της προστασίας του περιβάλλοντος,  της ανακύκλωσης, της χορτοφαγίας και της διαφορετικότητας. 





Στο όνειρο της η Ελπίδα, μαζί με τη γάτα της τη Γαλάτεια ταξιδεύει σ’ ένα κόσμο όπου θα μάθει τι σημαίνει αγάπη για τη φύση και αγάπη για το περιβάλλον, στον πλανήτη Πανδαισία. Εκεί θα μάθει και για την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και πλαστικού. Ακόμη θα μάθει, για τη διαφορετικότητα και για τα ζώα που είναι προτιμότερο να τα κάνουμε φίλους μας και όχι τροφή αποκτώντας ένα πρώτο ερέθισμα για τη χορτοφαγία. Στον πλανήτη Πανδαισία η Ελπίδα και η Γαλάτεια, βλέπουν επίσης και τους φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μετακίνηση: το ποδήλατο και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Μέσα απ’ αυτό τους  το ταξίδι,  μαθαίνουν πως μπορούμε να εκφράσουμε το σεβασμό μας στους ανθρώπους, τα ζώα και τον πλανήτη μας, αλλάζοντας κάποιες συνήθειες στην καθημερινότητα μας. 





Γυρνώντας πίσω στον πλανήτη Γη η Ελπίδα έχει πλέον ως στόχο να τον κάνει τόσο όμορφο και τόσο πολύχρωμο, όπως είναι και ο πλανήτης πανδαισία. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία φράση του βιβλίου: «Γαλάτεια, δες! Υπάρχουν χρώματα στον πλανήτη μας, υπάρχω εγώ, η Ελπίδα και δεν νιώθω πολύ μικρή για να τον κάνω ακόμη πιο πολύχρωμο. Είπε αποφασιστικά.»





Το βιβλίο αυτό, με έκταση 55 σελίδων, απευθύνεται σε παιδιά άνω των πέντε ετών! Θεωρώ ως νηπιαγωγός πως είναι ό,τι πρέπει για να αξιοποιηθεί στο νηπιαγωγείο κατά τη διδασκαλία της θεματικής που αφορά την ανακύκλωση. Σίγουρα μπορεί να χωριστεί σε δυο αφηγήσεις προκειμένου να κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Μου αρέσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι αναφέρεται στο ζήτημα της χορτοφαγίας, η οποία στις μέρες μας είναι ευρέως διαδεδομένη, αλλά σπανίως τη συζητάμε με τα παιδιά. Η πρωτοτυπία αυτή λοιπόν καταξιώνει ακόμη περισσότερο στα μάτια μου το συγκεκριμένο βιβλίο, αφού είμαι της φιλοσοφίας, πως τα παιδιά πρέπει να έρχονται από πολύ νωρίς σε επαφή με το διαφορετικό και να καλλιεργούν αισθήματα σεβασμού και αποδοχής.





 

Περίληψη – Οπισθόφυλλο 

 

 

Η μικρή Ελπίδα ονειρεύεται έναν κόσμο διαφορετικό. Έναν κόσμο στον οποίο είναι όλα πολύχρωμα και όμορφα.

 

Θα δει στον ύπνο της ότι ταξιδεύει στον πλανήτη Πανδαισία μαζί με τη γάτα της, τη Γαλάτεια. Εκεί θα μάθουν τι σημαίνει αγάπη για τη φύση, για το περιβάλλον, για την ανακύκλωση, για τη διαφορετικότητα, για τα ζώα και τη χορτοφαγία. Το ταξίδι τους θα διδάξει στις δύο φίλες πώς μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις και επιλογές μπορούν να μάθουν να σέβονται τον πλανήτη, τα ζώα και τον άνθρωπο.

 

Μέρος των εσόδων της συγγραφέως δωρίζονται στον οργανισμό Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) για την πραγματοποίηση της ευχής ενός παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.