"Μόνο αν θέλω" από τις εκδόσεις Μίνωας

Φεβρουαρίου 23, 2022

Τι πιο επίκαιρο από μια συζήτηση για τη συναίνεση; Για να ξεκινήσετε στην τάξη σας τη συζήτηση αυτή, σας προτείνω να αξιοποιήσετε το βιβλίο: "Μόνο αν θέλω" των εκδόσεων Μίνωας.



Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να λένε ΟΧΙ σε αγκαλιές, φιλιά και αγγίγματα που δεν επιθυμούν. Το βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου: "Μόνο αν θέλω", των εκδόσεων Μίνωας, με ηρωίδα την Έλλη, μας καθιστά σαφές το γεγονός ότι τα παιδιά είναι άτομα με δική τους βούληση και έχουν δικαίωμα να ορίζουν το σώμα τους.

Με αφορμή την ανάγνωση και επεξεργασία του συγκεκριμένου βιβλίου στην τάξη, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για τη συναίνεση. Πολλές φορές ο θείος, η θεία, ο παππούς, η γιαγιά και άλλα προσφιλή πρόσωπα της οικογένειας θέλουν να αγκαλιάσουν τα παιδιά, συχνά τα φιλούν και τους τσιμπάνε τα μάγουλα...


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Έλλη: "Μου τσιμπάνε τα μάγουλα, με τσιμπάνε, με ζουλάνε. Νιώθω σαν μπουκάλι της μουστάρδας. Παίρνω μάλιστα και το χρώμα της. Και εγώ πρέπει να χαμογελάω γιατί είμαι καλό κορίτσι και με αγαπούν.

Η Έλλη, όπως και κάθε παιδί, έχει το δικαίωμα να επιλέγει να λέει ΟΧΙ σε αγκαλιές όπως αυτή της θείας Μαίρης, που την κάνουν να νιώθει άβολα. Και έχει επίσης το δικαίωμα να δέχεται αγκαλιές από τη μαμά, τον μπαμπά και τη δασκάλα. Αγκαλιές που την ηρεμούν, αγκαλιές επιβράβευσης και αγκαλιές που την πλημμυρίζουν με θετικά συναισθήματα.

Περίληψη - Οπισθόφυλλο:


"...Σήμερα τα χέρια μου κέρδισαν βραβείο και εγώ μια μεγάλη αγκαλιά από την κυρία Ρένα. Η αγκαλιά της -το μεγαλύτερο βραβείο- είναι μια θάλασσα γιαούρτι. Δροσερή, γλυκιά, βελούδινη. Μέσα της ηρεμώ. Και μετά φτιάχνω ωραία πράγματα. Είναι σαν της μαμάς. Του μπαμπά, πάλι, είναι μια μεγάλη τραμπάλα. Πότε φιλάω τα λουλούδια και πότε κυνηγάω τα σύννεφα.
Την αγκαλιά της θείας Μαίρης, που μένει δίπλα μας, δεν την μπορώ..."

Μια ιστορία για το δικαίωμα των παιδιών στο σώμα τους, το δικαίωμα να λένε όχι σε φιλιά, αγκαλιές και αγγίγματα που δεν επιθυμούν, ακόμα κι αν προέρχονται από οικεία και προσφιλή πρόσωπα. Μια ιστορία για το σεβασμό στα παιδιά ως υποκείμενα με ελεύθερη βούληση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.