Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά

Ιουλίου 24, 2022

Πριν μια εβδομάδα ήρθε στα χέρια μου το νέο βιβλίο των εκδόσεων Ιβίσκος. Φέρει τον τίτλο "Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά" και αναφέρεται στην αναγκαιότητα του να κοιμούνται τα παιδιά στο κρεβάτι τους, προκειμένου να λειτουργεί ομαλά η οικογένεια.




Η συγγραφέας Έφη Αργυροπούλου εμπνεύστηκε από αληθινά γεγονότα, τα οποία βίωσε με το πρώτο της παιδί και έγραψε το βιβλίο αυτό προκειμένου να βοηθήσει τις νέες μαμάδες, στην προσπάθειά τους να ενθαρρύνουν τα παιδάκια τους να κοιμούνται στο δικό τους κρεβάτι.



Ο ήρωας του βιβλίου ονομάζεται Ορφέας και είναι ένα παιδάκι που δυσκολεύεται να αποχωριστεί τη μαμά του κατά το βραδινό ύπνο. Όταν μένει μόνος του φοβάται πολύ και προτιμά να κοιμάται με τη μαμά και το μπαμπά δίπλα του, για να νιώθει ασφάλεια. Όμως αυτό δεν είναι ωφέλιμο για το σύνολο της οικογένειας και η μαμά του εξηγεί πολλές φορές με ήρεμο και γλυκό ύφος, πως θα είναι καλό να κοιμάται στο δικό του κρεβατάκι. Αυτό θα τον βοηθήσει να γίνει πιο ανεξάρτητος και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Από την άλλη, θα δώσει και στους γονείς τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να ξεκουράζονται ,προκειμένου να ανταπεξέλθουν με ευχάριστη διάθεση στις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας.



Όπως μας αναφέρει η συγγραφέας, μέσα από αυτό το βιβλίο αποσκοπεί στο να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν το γιατί είναι καλό να κοιμούνται στο κρεβατάκι τους, στο δωμάτιο τους. Η ίδια ομολογεί πως όντας κι εκείνη νέα μαμά, είχε εφαρμόσει τη μέθοδο της συγκοίμισης με τον πρώτο της γιο. Σύντομα όμως διαπίστωσε πως η συγκοίμιση παρόλο που ήταν ευκολία στην αρχή, όσο περνούσε ο καιρός διατάρασσε τις ισορροπίες της οικογένειας. 




Στο τέλος του βιβλίου, μετά τα βιογραφικά της συγγραφέως και της εικονογράφου υπάρχουν τέσσερα παραρτήματα. Στο πρώτο θα βρείτε ένα υπέροχο μελωδικό νανούρισμα το οποίο είναι σε μορφή QR code και να το σκανάρετε με την κάμερα του κινητού για να το ακουστείτε στο YouTube.

Στο δεύτερο από αυτά, δίνονται σε γενικές γραμμές συμβουλές προς τους γονείς, για να αντιμετωπίσουν τα τυχόν αντίστοιχα προβλήματα ύπνου, από την ψυχολόγο Αγγελική Καβαλλιεράτου. Εννοείται πως η ίδια ως ψυχολόγος & συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, με μεταπτυχιακό στην παιδοψυχολογία και την ψυχολογία των εφήβων, δεν θεωρεί ως πανάκεια τις συμβουλές αυτές. Εφόσον οι γονείς εφαρμόσουν κάποια από τα tips της και δεν δουν αποτέλεσμα αναφορικά με τις φοβίες και τη δυσκολία κατά το βραδινό ύπνο, θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό προκειμένου να διαχειριστούν την κατάσταση. 

Στο τρίτο παράρτημα η Ζέτα Γάκη, Νευροβιολόγος ΜSc - Σύμβουλος Ύπνου και ιδρύτρια προγράμματος Θετικής εκπαίδευσης ύπνου, μας μιλά για τη συγκοίμηση και το πως μπορεί να γίνει η διακοπή της. 

Στο τέταρτο και τελευταίο παράρτημα η συγγραφέας Έφη Αργυροπούλου η οποία είναι και blogger στο www.working moms.gr μας δίνει tips για το βραδινό ύπνο βασισμένη στο δικό της βίωμα!




Περίληψη - Οπισθόφυλλο:


O Ορφέας είναι ένα γλυκό παιδάκι που θέλει να κοιμάται με τους γονείς του, δε θέλει να τους αποχωρίζεται ποτέ.

Σας θυμίζει κάτι παιδάκια μου όμορφα;

Μήπως και εσείς θέλετε να κοιμάστε με τη μαμά και τον μπαμπά το βράδυ;

Το παραμύθι «Θέλω να κοιμόμαστε για πάντα αγκαλιά» έχει σκοπό να σας μάθει γιατί ο βραδινός ύπνος είναι πολύτιμος για όλη την οικογένεια και γιατί είναι καλύτερο να κοιμάστε στο κρεβατάκι σας!



Το παραμύθι συνοδεύουν επίσης:
ένα υπέροχο μελωδικό νανούρισμα
συμβουλές ψυχολόγου
χρήσιμες πληροφορίες από εξειδικευμένο σύμβουλο ύπνου
δικά μου βιωματικά tips για τον παιδικό ύπνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.