Παιδικό βιβλίο για τον Άγιο Παΐσιο

Ιουλίου 12, 2022

Σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Παϊσίου. Και με την αφορμή αυτή θέλησα να σας παρουσιάσω το βιβλίο:              π. Παΐσιος Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.



Το βιβλίο αυτό, το έχω χρόνια στη βιβλιοθήκη μου! Κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις Ενωμένη Ρωμιοσύνη, πριν ακόμη γίνει η αγιοκατάταξη του Αγίου το 2015, γι’ αυτό και τον αναφέρει ως γέροντα στον τίτλο.



Είναι ένα παιδικό συναξάρι που παρουσιάζει αναλυτικά το βίο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη.

Ο Αρσένιος, όπως κατά κόσμον ήταν το όνομα του, καταγόταν από την Καππαδοκία. Το 1924 οι ευσεβείς γονείς όπως και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να πάρουν τις οικογένειες τους και να έρθουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Στο μικρό Αρσένιο άρεσαν πολύ τα συναξάρια (βιβλία με βίους Αγίων). Ήξερε να τα διαβάζει αφού είχε πάει στο δημοτικό. Όσο ο ίδιος μεγάλωνε, τόσο μεγάλωνε και η αγάπη του για το Χριστό. Επιθυμούσε να γίνει μοναχός και έκανε με ζήλο όλες τις προσευχές και τις νηστείες. Όταν κλήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό ήταν καιρός πολέμου, ο Αρσένιος τότε επέδειξε ιδιαίτερη γενναιότητα και προθυμία να κάνει ό,τι περνούσε απ’ το χέρι του, για να προστατεύει τους συστρατιώτες του από τους κινδύνους. Μετά τη στρατιωτική του θητεία πήγε στο Άγιο Όρος όπου έγινε μοναχός και πήρε το όνομα Παΐσιος. Έφτασε και στο μοναστήρι του Σινά όπου έμεινε για ένα διάστημα και εργάστηκε ως συντηρητής εικόνων, αφού ο γέροντας έμαθε πως πριν γίνει μοναχός ήταν ξυλουργός. Από το Σινά επέστρεψε με κλονισμένη τη σωματική του υγεία, καθώς ένα πρόβλημα που είχε στους πνεύμονες χειροτέρεψε. Έκανε επέμβαση στη Θεσσαλονίκη και έπειτα έμεινε στο μοναστήρι της Σουρωτής για αρκετό χρονικό διάστημα. Εκεί έγινε και η ταφή του μετά την εκδημία του προς τον Κύριο.



Παρά το γεγονός ότι είναι γραμμένο με το πολυτονικό σύστημα, η συγγραφέας χρησιμοποιεί απλή γλώσσα και γι’ αυτό είναι ευκολοδιάβαστο. Η ανάγνωση του θεωρώ πως βοηθάει ιδιαίτερα και μεγαλύτερα παιδιά, γυμνασίου και λυκείου να εξασκηθούν στο διάβασμα κειμένων που είναι πολυτονικά γραμμένα.


Οπισθόφυλλο:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.