Ήξερες ότι υπάρχει παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου;

Ιουλίου 14, 2022
"Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου" είναι ο τίτλος του βιβλίου της Βodour Αl Qasimi που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα από τις εκδόσεις Λιβάνη. 


Ένα άκρως πρωτότυπο βιβλίο, το οποίο αναφέρεται στο θεσμό που έχει καθιερώσει η Unesco, να χρίζει κάθε χρόνο μια πόλη ως την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Η πόλη αυτή είναι κάθε φορά η πρωτεύουσα μιας χώρας μέλους της Unesco. 



Μέσα από την υπέροχη εικονογράφηση και το λιτό και ταυτόχρονα περιεκτικό κείμενο, το βιβλίο αυτό μας ταξιδεύει σε μια ονειρεμένη πόλη, όπου τα βιβλία έχουν κυρίαρχο ρόλο στις ζωές των ανθρώπων. Οι βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία πλημμυρίζουν κάθε γωνιά της και οι ιστορίες των βιβλίων ακούγονται παντού, από τις ακρογιαλιές μέχρι και τα πάρκα. 


Αφού πλάσουμε στο νου μας την πόλη αυτή, το βιβλίο μας κατατοπίζει δίνοντας μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη της. Η παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου υπάρχει και είναι τόσο ωραία που μοιάζει ουτοπική. Κάθε χρόνο είναι και άλλη, μα θα ήταν υπέροχο, κάθε χρόνο όλες οι πόλεις να μοιάζουν μ' αυτή και να μοιράζονται το όμορφο κλίμα της. 


Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου θα γνωρίσουμε τις παγκόσμιες πρωτεύουσες βιβλίου, από το 2001 ως και το 2022. Η Αθήνα μας, ήταν παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου το 2018 και έγιναν πολλές εκδηλώσεις με γνώμονα τα βιβλία τη χρονιά εκείνη τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στην συμπρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη, που είχα την τύχη να βρίσκομαι. 


Περίληψη - Οπισθόφυλλο 

Κάθε χρόνο, η UNESCO δίνει σε μια πόλη τον τίτλο της «Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου» από τις 23 Απριλίου -οπότε τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου της UNESCO- μέχρι τις 22 Απριλίου της επόμενης χρονιάς.
Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, η πόλη που έχει επιλεγεί αναλαμβάνει να διοργανώσει διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα βιβλία, την ανάγνωση και τη λογοτεχνία. Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται μέσω προγραμμάτων που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με ζητήματα στοιχειώδους γνώσης γραφής και ανάγνωσης, καθώς και τη σημασία των βιβλιοθηκών και των βιβλιοπωλείων, όπως και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της κουλτούρας του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.